Drukproeven, drukbestanden, LR en HR… Wat houdt dat allemaal in?

Je zult deze termen vast wel eens zien langskomen. Ook bij Skitter zul je deze termen tegenkomen in bijvoorbeeld mailcontact of over de telefoon. Graag leggen we jou uit wat het allemaal inhoudt. 

Drukproeven of proeven?

Drukproeven zijn lage-resolutie bestanden die alleen geschikt zijn om de klant een goed beeld te geven van het ontwerp. Deze bestanden zijn dus niet geschikt voor druk. Waarom hebben deze proeven een lage resolutie? Dat is heel simpel: bestanden met lage resolutie zijn makkelijker via de mail te versturen, omdat de bestandsgrootte vaak onder de 10 MB zit. Je merkt het eigenlijk alleen aan de afbeeldingen, maar geen zorgen. Zodra wij merken dat beelden niet geschikt zijn qua resolutie, dan geven wij dat aan.

Over welke bestandstypen gaat het?

Over het algemeen sturen wij proeven als PDF-bestand op, maar als het gaat om bijvoorbeeld een digitale banner of andere digitale uitingen, dan sturen wij proeven vaak op als PNG of JPG. Dan kan de klant er bij akkoord al gebruik van maken.

Drukbestanden

Dit zijn de bestanden die klaargemaakt zijn om gedrukt te worden. Deze bestanden bevatten drukmarkeringen, zoals snijtekens en kleurenbalken en hebben vaak afloop. Afloop is noodzakelijk, want drukwerk wordt eigenlijk altijd gesneden. Afloop zorgt ervoor dat je naderhand geen witte randen krijgt op het gedrukte exemplaar. Drukbestanden sturen we enkel naar de klant als de klant zelf de drukopdracht verzorgt. Uiteraard kunnen wij dit ook voor je verzorgen en laten we het netjes bij het door jou aangegeven adres bezorgen.

LR en HR, waar staat dat voor?

Heel simpel gezegd: lage resolutie en hoge resolutie. Proeven staan vrijwel altijd in lage resolutie en drukbestanden in hoge resolutie. LR en HR zul je vooral tegenkomen in de bestandsnamen van de proeven en drukbestanden. Bij de meeste opdrachten gaan er meerdere proeven overheen. Dan staat er geen LR in de bestandsnaam, maar V1, V2, V3, enzovoort.

Interactieve pdf’s

Ook interactieve PDF’s kunnen verzorgd worden door Skitter. Een interactieve PDF is een digitaal document waarin je, naast tekst en beeld, ook interactieve elementen kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan animaties, filmpjes en geluid. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld formulieren te creëren die digitaal kunnen worden ingevuld. Interactieve PDF’s duiden we aan met INT.pdf en zijn geschikt voor web. Nieuwsgierig geworden? Vraag naar de mogelijkheden.

 

Geschreven door
Ian
Ian
Vormgever

Pagina inhoud

Bedankt voor het invullen.
Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.